Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell & Company. Genom att använda vår sponsrade länk får CodeBean en liten ersättning för ditt köp. CodeBean drivs 100% på vår fritid för att vi älskar programmering och vill att fler ska lära sig koda på ett enkelt sätt. Att använda vår sponsrade länk är det enklaste sättet att stötta vårt arbete. Priset blir såklart detsamma för dig. Tack för din hjälp!

All utrustning du behöver för att använda en Raspberry Pi


Nyckelord: Raspberry Pi

Är du i startskottet för att skaffa dig en Raspberry Pi? Vill du veta vilken utrustning till Raspberry Pi du behöver? Då är denna artikel för dig. Själva Raspberry Pi:n är nämligen inte det enda du behöver för att kunna använda den. Detta är andra artikeln i vår serie om enkortsdatorn Raspberry Pi. Läs gärna Raspberry Pi – Allt du behöver veta för att använda en Raspberry Pi om du vill veta mer om Raspberry Pi. 

Köpa en Raspberry Pi  – Denna utrustning behöver du 

Rasberry Pi är en enkortsdator som är en fantastisk produkt för alla som älskar hobbyprojekt, programmering, eller har stor uppfinningsrikedom. När du köper en Raspberry Pi, köper du egentligen bara ett kretskort med komponenter som processor, USB-portar, HDMI-uttag, SD-kortsläsare med mera. Om vi kollar på den senaste modellen Raspberry Pi 4, är den utrustad med bland annat: 

 • Dubbla USB 3.0-portar
 • Dubbla USB 2.0-portar
 • Ett USB-C-uttag för strömförsörjning.
 • En Micro-SD-kortläsare
 • Nätverksport (med stöd upp till 1 Gb/s)
 • Ljud- och bild-utgång (3,5 mm)
 • Dubbla Micro-HDMI-portar med stöd för 4K-upplösning
 • Processor med ARM-arkitektur
 • Inbyggt Wi-Fi-kort
 • Inbyggd Bluetooth
Raspberry Pi 4
Raspberry Pi 4

Men med endast kretskortet kommer man inte långt. Normalt när du köper något brukar allting som behövs för att kunna använda produkten ingå. Så är det inte när du köper en Raspberry Pi. För att kunna använda Raspberry Pi:en behöver du bland annat strömförsörjning, mus, tangentbord, skärm, HDMI-kablar, SD-kort med mera. Förhoppningsvis har du redan några av dessa saker hemma. Nedan går vi igenom vad du behöver upptill din Raspberry Pi. Om du inte vill köpa varje enskild grej separat finns det även startpaket med allt du behöver, mer om det senare.

Använd gärna vår sponsrade länk från Kjell & Company när du köper din Raspberry Pi

Strömförsörjning till Raspberry Pi 4

Allra först behöver en Raspberry Pi en strömförsörjning. Återigen, när du köper en Raspberry Pi köper du enbart kretskortet, inga sladdar eller dylikt ingår. Vi behöver alltså allra först en strömsladd med stöd för USB-C. För Raspberry Pi 4 är det rekommenderat att ha en strömförsörjning på 3A och en spänning på 5.1 Volt. Många andra sajter påstår att man kan använda en vanlig mobilladdare som strömförsörjning till Raspberry Pi:en. Det kommer antagligen fungera att starta Pi:en men du kommer högst troligt få flera varningar. Dessutom, om du vill ansluta extra-moduler som exempelvis en kamera, kommer du troligtvis få för låg strömförsörjning för att det ska fungera som det ska.

Kort och gott, använd den strömförsörjning som är rekommenderat. Vi lärde oss detta den hårda vägen när vi antog att vår vanliga mobilladdare skulle fungera. När vi anslöt en kameramodul fungerade inte Pi:en längre pga för låg strömförsörjning. Det blev en sväng extra till affären igen. Läxan lärd – Köp riktig utrustning direkt! 

Micro-SD-Kort till Raspberry Pi

På SD-kortet installerar man det operativsystem som man vill använda. Operativsystemet som är rekommenderat heter Raspberry Pi OS och bygger på Linux-distributionen Debian. Rekommenderad minneskapacitet för ett SD-kort till en Raspberry Pi 4 är 32GB. Tips, köp ett nytt SD-kort. Risken är att du skriver över innehåll om du använder exempelvis ett SD-kort som tidigare varit i en systemkamera. I nästa avsnitt ska vi visa hur man installerar Raspberry Pi OS på ett SD-kort. Detta kräver en SD-kortläsare. Om du inte har en SD-kort-läsare hemma kan man köpa ett SD-kort som har Raspberry Pi OS förinstallerat. Detta rekommenderar vi för nybörjare! 

Skärm och HDMI-kablar till Raspberry Pi

Raspberry Pi 4 är utrustad med två Micro-HDMI-portar. Det innebär alltså att du kan koppla två datorskärmar till din Raspberry Pi samtidigt. För att komma igång räcker det mer en väl med en skärm, men det är bra att veta att möjligheten för två finns. Du kan koppla Raspberry PI:en direkt till en datorskärm eller varför inte direkt till TV:n. En Raspberry Pi har stöd för 4K så bygger du exempelvis ett hemmabiosystem kan du få grym upplösning direkt på TV:n.

Utgången från en Raspberry Pi 4 är Micro-HDMI. Var dock noga med vad du har för ingång till din TV eller datorskärm så att sladden du använder passar.

“Vid en första blick är själva Raspberry Pi:n förhållandevis billig. Men glöm inte bort att du många gånger även behöver kompletterande utrustning som SD-kort, strömkabel, mus och tangentbord med mera!”

Tangentbord och mus till Raspberry Pi

Självklart behöver du även tangentbord och mus. Kanske har du redan dessa tillbehör hemma redan. Raspberry Pi 4 är utrustad med fyra stycken USB-uttag så om du redan har ett tangentbord och datormus med USB-stöd kommer du klara dig fint på dessa. 

Skriv gärna i vårt forum

Har du frågor eller funderingar? Tveka inte att skriva i vårt forum!

Kompletterande utrustning – Mest för att det är kul

Har du ovanstående utrustning är du redo att använda Raspberry Pi:en. Vill man finns det även kompletterande utrustning man kan skaffa. Observera att det dessa inte är nödvändiga för att använda din Raspberry, utan mer är för att det är en kul utrustning att ha. 

Raspberry Pi Chassi

Kom ihåg att en Raspberry Pi endast är ett kretskort med komponenter. Det kan vara en bra idé att skydda den med ett chassi. Din Raspberry kommer fungera fint utan men ett bra chassi skyddar både Pi:en själv men även så att det inte blir repor i bordet (kretskortet har en del vassa kanter!). Har du flera Raspberry Pi:s kan man ha exempelvis en färg för varje modell.

Några bra tips att tänka på när man köper ett chassi till Raspberry Pi:  

 • Ett kretskort blir lätt varmt vid hårdare användning – kolla så det finns lufthål. 
 • Många chassin går inte använda tillsammans med kamera-modulen. 
 • Olika modeller av Raspberry Pi:n har olika storlekar. Kolla så att du köper ett chassi som passar den modell du köper. 
 • Ett lock på chassit är alltid bra så att man enkelt kan öppna och komma åt 

Kamera-modul

Man kan göra många roliga projekt med en kamera-modul. Företaget bakom Raspberry Pi har skapat en egen billig (men grym) kamera som man direkt kan ansluta. Denna har vi kört till alla våra projekt hittills och det har fungerat utmärkt.

Övrig utrustning till Raspberry Pi

Några övriga kommentarer på utrustning du kanske behöver: 

 • Om du vill kunna spela upp musik från din Raspberry så behöver du högtalare + sladd med 3.5mm uttag. 
 • Raspberry Pi:en har inbyggt stöd för trådlös Wi-Fi. Om du inte har trådlöst nätverk hemma behöver du en nätverkskabel för att ansluta Pi:en till internet. 

Du följer väl oss på Facebook?

Få fler tips och senaste uppdateringar på vår nystartade Facebook-sida. Bli en av de första att gå med!

Sammanfattning – Detta är utrustningen du behöver till en Raspberry Pi

Innan du köper en Raspberry Pi, var då noga att du har:

 • MicroSD-kort (32 GB)
 • Strömförsörjningskabel med 5.1V och 3A.
 • MicroHDMI-kabel som passar din datorskärm eller TV.
 • Tangentbord och mus med USB-uttag.

Övrig utrustning:

 • Chassi
 • Kameramodul
 • Ljudkabel
 • Nätverkskabel

Köp ett startpaket!

Ett startpaket innehåller allt du behöver för att komma igång med din Raspberry Pi. Kjell & Company har startpaket där du får allt från strömkabel, HDMI, SD-kort med mera. Du får helt enkelt allting i ett köp! Använd gärna någon av våra sponsrade länkar nedan. På så sätt stöttar du vårt arbete vilket gör att vi kan skapa fler artiklar och projekt med Raspberry Pi. Nedan visas två startpaket där ena Raspberry Pi:en har 4GB ram och den andra 2GB ram. Vi rekommenderar den med 4GB ram eller större. Båda fungerar med den med 4GB upplevs något snabbare vid hög belastning.

Startpaketet innehåller förutom Raspberry Pi Model 4 B aluminiumlåda med fläkt, nätadapter, 2x HDMI-kabel, 3x kylflänsar, minneskortsläsare samt 32 GB Micro-SD-kort med NOOBS förinstallerat.
Sponsrad länk
Startpaketet innehåller förutom Raspberry Pi Model 4 B (2GB) även låda, nätadapter, 2 m HDMI-kabel, samt 16 GB Micro-SD-kort med NOOBS förinstallerat.
Sponsrad länk

Video – Raspberry Pi 4

Användningsområdena för Raspberry Pi:s är stora. Kika in denna video:

Källa: Raspberry Pi Foundation

Lämna feedback!

Avslutningsvis, nu har du förhoppningsvis bättre koll på vad du behöver för utrustning när du ska använda en Raspberry Pi. Kommentera gärna vad du tyckte om artikeln. Detta hjälper oss att fortsätta utveckla och förbättra Codebean! Stort tack! Skriv gärna i vårt forum vad du har för utrustning till din Raspberry Pi.

Vad tyckte du om sidan?

Lämna gärna feedback och hjälp oss göra sidan bättre

Feedback gör oss bättre!

Lämna gärna feedback om vad du tyckte om avsnittet!

För att navigera dig till nästa artikel kan du trycka på framåtpilen nedan.