Inspiration: varför ska jag kunna programmera?


Nyckelord: Inspiration, Varför ska jag kunna programmera, Moores lag

Inspiration - Varför ska jag kunna programmera?

Du kanske har funderat, varför ska jag kunna programmera? Programmering är en förutsättning för alla tekniska produkter. Olika typer av programmering finns nästan överallt och är helt nödvändiga för att kunna utveckla nya och förbättra produkter. Programmering handlar om hur man ger instruktioner till exempelvis en dator, maskin/robot eller en mikrodator att utföra en viss typ av arbete.

Varför ska jag kunna programmera?

Allra först kan man ställa sig frågan, varför ska jag kunna programmera? I alla tekniska system finns det någon form av programmering! Det kan vara allt från rymdfarkoster till en blinkande lampa. Behärskar du programmering kan du skapa nästan vad som helst! Programmering handlar om att instruera exempelvis en dator att utföra en uppgift baserat på vissa villkor.

En programmerare arbetar dagligen med att utveckla och förbättra produkter för att skapa ett bättre samhälle!

Exempelvis, om du trycker på on-knappen på en TV, vill du att TV:n ska starta. Men hur ska TV:n veta att den ska starta om ingen har programmerat den först att den faktiskt ska starta när du trycker på knappen? Med programmering kan vi specificera exakt vad vi vill ska hända beroende på hur vi använder en produkt. En programmerare arbetar dagligen med att utveckla och förbättra produkter för att skapa ett bättre samhälle!

Enligt Moores lag (engelska: Moore’s law) sägs det att antal transistorer som får plats på ett chip fördubblas ungefär varannat år. Man kan alltså tänka (ungefär) att datorkraften fördubblas varannat år. Med större datorkraft ökar digitaliseringen av samhället och behovet av fler programmerare. Det går fort! För dryga 10 år sedan var det inte många som hade en smartphone. Vad har vi om 10 år?

Moore's law säger att antal transistorer som får plats på ett chip fördubblas ungefär varannat år.

Moores lag betecknar det fenomen att antalet transistorer som får plats på ett chip växer exponentiellt.

– Wikipedia, Moores lag

Moores lag:

  • En teori om att antal transistorer som får plats i ett chip fördubblas varannat år.
  • Har mer eller mindre stämt sen 1965 då begreppet myntades.
  • Observera att Moores lag är en observation alltså inte en fysisk lag.

Vilka värden skapar programmering?

Datorer, maskiner, robotar och smarta dataprogram hjälper företag att arbeta mer effektivt vilket gör att de kan producera mervärde för samhället. Det kan vara allt från databaser som sparar information digitalt (istället för tjocka pärmar med papper), till program som automatiserar flöden i fabriker. Alla produkter du använder finns troligtvis för att någon ville göra ditt liv lite mer bekvämt. Det kan vara allt från disk- och tvättmaskinen, datorn, hörlurarna, tv:n, streamingshemsidan, e-handel, mobilen, spel, högtalaren, bilen, klockan, gräsklipparen, och… ja vi kan hålla på såhär hela dagen, du förstår poängen. Alla dessa produkter utvecklas och förbättras hela tiden och då behöver vi skickliga programmerare som kan utveckla dessa på ett effektivt, klimatsmart, och innovativt sätt.

Programmering finns överallt!

Kolla omkring dig och försök att tänka igenom alla föremål som har kommit i kontakt med programmering. Det första du kanske tänker på är kanske datorn, surfplattan eller mobilen som du just nu läser ifrån. Dessa enheter är förstås i högsta grad beroende av programmering, dessa ska ju klara av att göra exakt det som du vill att den ska göra. Någon har programmerat vad som ska hända när du trycker på en specifik knapp!

Nästan alla föremål omkring dig har varit (eller är) på något sätt beroende av programmering.

Men tänk ett steg längre! Nästan alla föremål omkring dig har varit (eller är) på något sätt beroende av programmering. Exempelvis stolen du sitter på har mycket troligt också varit i kontakt med programmering. Någon har ritat upp stolen i ett CAD-program, maskinerna som tillverkar stolen är garanterat programmerade och på något sätt har du kunnat köpa stolen med ett betalkort helt elektroniskt.

Framtiden och programmering

Men programmering är mycket mer än så, exempelvis vid beräkningar, analyser, insamling av information, automatisering och tillverkning… och mycket, mycket mer. Programmering har växt enormt de senaste decenniet och idag ser vi stora framsteg inom artificiell intelligens, självkörande robotar, IoT (Internet of Things), blockchain och machine learning. Det säger sig själv att framtidens jobb, kommer i mycket hög grad kräva kunskap inom programmering.

Programmering har växt enormt de senaste decenniet och idag ser vi stora framsteg inom artificiell intelligens, självkörande robotar, IoT (Internet of Things), blockchain och machine learning.

Programmering är lösningen på flera samhällsproblem

Avslutningsvis, programmering är nyckeln till många av de innovationer vi behöver för att lösa viktiga samhällsproblem. En av våra kanske mest allvarliga samhällsproblem är exempelvis de klimatutmaningar jorden står inför. För att klara dessa utmaningar behöver vi skapa fler klimatsmarta och miljövänliga lösningar. Det kan vara allt från batteridrivna (självkörande) fordon, smarta städer, eller mer energisnåla maskiner. Vi kan som samhälle göra stora besparingar genom att låta smarta produkter optimera exempelvis vår elkonsumtion. Vill du vara med och rädda världen? Lär dig och utbilda dig inom dessa områden för att vara med och skapa nästa generations smarta produkter.

Lös samhällsproblem med programmering.

Sammanfattning – Varför ska jag kunna programmera?

Nu har du fått en kort introduktion och förhoppningsvis stor inspiration om varför vi behöver programmerare!

En programmerare:

  • Utvecklar och förbättrar morgondagens produkter så att vi får ett bättre samhälle.
  • Är mer efterfrågade än någonsin.
  • Får lösa tekniska problem och driva utvecklingen framåt.

Vanliga frågor och svar: Varför ska jag kunna programmera?

Vad jobbar en programmerare med?

En programmerare arbetar med att utveckla eller förbättra tekniska produkter.

Varför ska jag kunna programmera?

Digitaliseringen av samhället ökar lavinartat och allt fler yrken kräver viss kompetens inom programmering. Genom att förstå programmering, skapar du dig en förutsättning att konkurrera om framtidens yrken och bli eftertraktad på arbetsmarknaden.

Behöver jag kunna matte för att programmera?

Programmering handlar om att lösa logiska problem och i viss mån påminner detta om matematik. Det är också ganska vanligt att programmet man programmerar kräver vissa matematiska algoritmer. Men det beror såklart vad du ska programmera. För grunderna inom programmering behöver du ingen förkunskap. Dessutom, troligtvis kommer dina matematiska kunskaper öka om du programmerar mycket.

Hur kan jag bli en programmerare?

Vill du jobba proffesionellt med programmering är ett alternativ att gå en teknisk utbildning som exempelvis ingenjör (3 år utbildningstid) eller civilingenjör (5 år). Idag finns det även flera yrkesinriktade utbildningar (runt 2 år) som enbart fokuserar på programmering. Annars går det såklart att lära sig på egen hand. Exempelvis genom böcker inom programmering eller genom att följa online-utbildningar som denna. Värt att tänka på är om du söker ett jobb som innefattar programmering, är det bra att ha en utbildning i ryggen som styrker vad du kan, alternativt kunna visa upp tidigare projekt du gjort inom programmering.

Din feedback är värdefull

Feedback gör oss bättre. Ge oss antal stjärnor (1-5) och lämna gärna en kommentar vad du tyckte om denna artikel. All feedback granskas för att utveckla och förbättra sidan. Stort tack!

Vad tyckte du om sidan?

Lämna gärna feedback och hjälp oss göra sidan bättre

Feedback gör oss bättre!

Lämna gärna feedback om vad du tyckte om avsnittet!