Raspberry Pi – Allt du behöver veta för att använda en Raspberry Pi


Nyckelord: Raspberry Pi

En Raspberry Pi är en enkortsdator som du kan skapa massor av roliga projekt med! I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta för att använda en Raspberry Pi.

Vad är en Raspberry Pi?

En Raspberry Pi är en så kallad enkortsdator det vill säga en liten dator byggd på ett enda kretskort. Enkelt beskrivet kan man säga att en Raspberry Pi är en dator som inte är större än en kortlek men trots det har imponerande prestanda! Raspberry Pi:s har blivit populära i sina breda användningsområden och roliga hobby-projekt, allt från smarta uppkopplade prylar (även kallat IoT, internet of things), spelkonsoler eller varför inte en egen hemmabio? Kort och gott, du kan skapa nästan vad som helst med en Raspberry Pi, men mer om det senare. 

Raspberry Pi 4
Raspberry Pi 4
Raspberry Pi 4 baksida
Raspberry Pi 4 baksida
Raspberry Pi 4 bredvid en kortlek
Raspberry Pi 4 bredvid en kortlek

“En Raspberry Pi är en dator som inte är större än en kortlek”

I denna artikelserie visar vi hur man använder en Raspberry Pi, vad man behöver för att komma igång samt visar flera roliga projekt som man kan göra. Allt som krävs är bara en stor dos kreativitet, fantasi och nyfikenheten att lära sig nya saker. 

Varför Raspberry Pi? 

Tänk dig en Raspberry Pi som en vanlig dator, fast mycket mindre, faktiskt inte större än en kortlek. Det är som en liten mini-dator som du kan skapa nästan vad som helst med. Den första modellen av Raspberry Pi skapades först 2012 med syfte att uppmuntra och främja teknik och programmeringsintresset hos skolungdomar. Men populariteten skenade och nu används Raspberry Pi:s av allt från hobbyfantaster och skolungdomar till stora företag. Och kanske är det inte konstigt att populariteten har ökat. En Raspberry kostar (beroende på modell) endast några hundralappar, men har trots det imponerade prestanda. Dessutom är en Raspberry Pi väldigt energisnål. Vid vanlig användning behöver en Raspberry Pi 4 endast 3-6 Watt och i vilande läge ännu mindre än så. Imponerande! 

En Raspberry Pi kostar endast några hundralappar!

Du kanske är van vid operativsystemen Mac OS, Windows eller kanske Linux? En Raspberry Pi har inget förinstallerat operativsystem. Istället installerar man det operativsystem man vill använda på ett SD-kort. Primärt brukar man använda operativsystemet Raspberry Pi OS som i sin tur är byggt på Linux-distributionen Debian. Detta är en fördel eftersom det blir lättare att skräddarsy vad Pi:en ska kunna göra. Tack vare den stora möjligheten att välja själv vad Pi:en ska göra har den blivit väldigt populär så väl hos företag, hobby-fantaster och skolor.

Psst, tips på vägen

Kika in nästa artikel all utrustning du behöver för att använda en Raspberry Pi innan du köper hem din egna Raspberry Pi. Även om en Raspberry Pi är väldigt billig i förhållande till vad man får, behöver man ofta kompletterande utrustning som SD-kort, ström- och HDMI-kabel med mera. Läs igenom artikeln så att du inte missar något!

Varför använda en Raspberry Pi?

 • Möjlighet att skräddasy vad en dator ska göra.
 • Billig och energisnål.
 • Skapa roliga hobbyprojekt eller kraftfulla program hos företag.
 • Lär dig programmering med verkliga användningsområden.

Vad kan man göra med en Raspberry Pi?

Egentligen kan du göra allting som du kan på en vanlig dator men det som gör en Raspberry Pi så roligt att arbeta med är att du själv kan skräddarsy och skapa och bygga nästan vad som helst. På sajten All3DP https://all3dp.com/1/best-raspberry-pi-projects/ listar man hundratals projekt, allt från väderstationer, spelkonsoler, övervakningskameror, servrar, mediaspelare, smartspegel, minecraftservrar, robotar och mycket mer. Detta är såklart bara ett axplock av vad du kan hitta på med din Raspberry Pi, det är egentligen bara din fantasi som sätter gränser! Du kanske vill programmera din egna hemmaserver? Eller varför inte en egen ljudanläggning som går att styra med din röst? Skapa vad som helst med en Raspberry!

En väderstation byggd med Raspberry Pi. Källa: Raspberry Pi Foundation

Förresten, Raspberry Pi 4 som är den senaste modellen är faktiskt så utrustad att man utan problem kan använda den som dator för dagligt bruk. Med dubbla HDMI-portar, upp till 8GB RAM, Bluetooth och Wi-fi och 4 USB-portar har man det mesta man behöver för att göra de mest basala uppgifterna.

Vilken modell av Raspberry Pi?

Den första modellen av Raspberry Pi släpptes 2012 och har sedan dess kommit i flera modeller. Varje ny modell har kommit med ännu bättre utrustning och ännu mer prestanda. Kolla exempelvis på den senaste modellen, Raspberry Pi 4, som släpptes 2020. (Observera att sedan denna artikel skrevs har Raspberry Pi 5 släppts men denna artikel utgår från RPi 4).

 • Broadcom BCM2711, Quad core Cortex-A72 (ARM v8) 64-bit SoC @ 1.5GHz
 • 2GB, 4GB eller 8GB LPDDR4-3200 SDRAM (beroende på modell)
 • 2.4 GHz and 5.0 GHz IEEE 802.11ac trådlös, Bluetooth 5.0, BLE
 • Gigabit Ethernet
 • 2 USB 3.0 portar; 2 USB 2.0 portar.
 • Raspberry Pi standard 40 pin GPIO
 • 2 × micro-HDMI portar (upp till 4K)
 • 2-lane MIPI DSI display-port
 • 2-lane MIPI CSI kamera-port
 • 4-pole ljudingång
 • OpenGL ES 3.0 graphics
 • Micro-SD-kort för operativsystem och fillagring
 • 5V-uttag för USB-C för strömförsörjning

Källa: The Raspberry Pi Foundation

Vi rekommenderar den senaste modellen, Raspberry Pi 4 och följande artiklar kommer utgå från denna modell. Oftast går det bra med en tidigare modell också men var då noga med att du köper utrustning som passar modellen. I nästa artikel går vi igenom vilken utrustning du behöver till din Raspberry.

Video – Vad är en Raspberry Pi?

Kika in denna video om Raspberry Pi:

Frågor och svar – Allt du behöver veta för att använda en Raspberry Pi

Vad är en Raspberry Pi?

En Raspberry Pi är en liten enkortsdator som inte är större än en kortlek.

Vad kan man använda en Raspberry Pi till?

Det fina med en Raspberry Pi är att du kan programmera den till att göra i princip vad som helst. Allt som behövs är fantasi. Vanliga hobbyprojekt är exempelvis väderstationer, spelkonsoler, övervakningskameror, servrar, mediaspelare, minecraftservrar, robotar och mycket, mycket mer.

Hur mycket ström drar en Raspberry Pi?

En Raspberry Pi drar 3-6 watt vid normalt användande.

Vilket operativsystem använder man på en Raspberry Pi?

Det officiella operativsystemet för Raspberry Pi heter Raspberry Pi OS (förut kallat Raspbian OS).

Lämna feedback!

Avslutningsvis, hoppas du är sugen på att skaffa en Raspberry Pi och skapa ditt första projekt! Kommentera gärna vad du tyckte om artikeln. Detta hjälper oss att fortsätta utveckla och förbättra Codebean! Stort tack!

Vad tyckte du om sidan?

Lämna gärna feedback och hjälp oss göra sidan bättre

Feedback gör oss bättre!

Lämna gärna feedback om vad du tyckte om avsnittet!

För att navigera dig till nästa artikel kan du trycka på framåtpilen nedan.