Skapa ett eget spel i Java

I större projekt är det viktigt att strukturera upp sin kod. I Java programmerar man objektorienterat, vilket gör det lättare att få en överblick på programmet. Vi kommer här visa hur du kan göra ett enkelt litet spel i Java. Vi använder ett spel som ett roligt exempel på hur vi kan skapa objekt, klasser och metoder

Kan man programmera spel i Java?

Självklart kan man det! Som vi tidigare har sett så är Java ett objektorienterad programmeringsspråk vilket lämpar sig väl för att programmera ett spel. Det ska dock nämnas att det är vanligare att man använder sig av C++ för att programmera spel. Vad det beror på är inte helt tydligt, men till exempel, så har C++ fler frameworks för att skapa spel. Det finns även de som menar att “C++ är snabbt medans Java är långsamt“, hurvida det stämmer eller inte lämnar vi. För vår del så spelar inte de skillnaderna någon roll.

Vi går vidare, vi kommer här visa hur du kan göra ett enkelt litet spel i Java. Vi använder ett spel som ett roligt exempel på hur vi kan skapa olika objekt, klasser, metoder och få dom att samverka med varandra.

Skapa ett spel i Java

I detta kapitel ska vi programmera ett spel som liknar det spel som du ser här under.

  • Uppdraget i spelet är att klara av att passera så många hål i väggen som möjligt.
  • Spelaren styrs med hjälp av piltangenterna och väggen rör sig snabbare och snabbare för att göra spelet svårare och svårare.
  • Detta kommer kräva flera klasser som samarbetar med varandra. Vi behöver bland annat en “Player“, en “Wall“, en “Counter” samt en klass “Game” som styr all logik från inputen från användaren, med mer!
Spel i Java

Men först ska vi gå igenom några inbyggda grundläggande klasser och metoder som kommer att användas i spelet.

Vad tyckte du om sidan?

Lämna gärna feedback och hjälp oss göra sidan bättre

Feedback gör oss bättre!

Lämna gärna feedback om vad du tyckte om avsnittet!