Lär dig programmera med Raspberry Pi


Nyckelord: Raspberry Pi

En Raspberry Pi är ett jättebra sätt att lära sig att programmera eftersom man får kombinera lärande med att försöka sig fram och tillämpa programmering på riktig hårdvara.

Hur lär man sig programmering med en Raspberry Pi?

En Raspberry Pi är perfekt när man vill lära sig programmering och du kan programmera de flesta språken direkt på pi:en så som Python, Java, Javascript, Scratch, PHP, C, C++ och Ruby med mera. Python är det programmeringsspråk som ofta används till projekt för Raspberry Pi vilket beror på att Python är väldigt enkelt att komma igång med och har många öppna bibliotek. Om man exempelvis vill använda kameramodulen, finns redan färdiga paket man kan använda sig av för att få direktåtkomst åt bilderna. Har du aldrig programmerat i Python förut? Besök gärna vår systersida ProgrammeraPython.se där du snabbt och enkelt lär dig hur man programmerar i Python. Är du nyfiken på vad man kan göra med en Raspberry Pi så kan du läsa mer på Vad kan man göra med en Raspberry Pi? där vi går igenom klassiska Raspberry-Pi-projekt.

Du följer väl oss på Facebook?

Få fler tips och senaste uppdateringar på vår nystartade Facebook-sida. Bli en av de första att gå med!

När man gör helt egna projekt eller uppfinner något så får man ofta försöka sig fram och testa nya saker för att ta reda på vad som fungerar till sitt projekt. Genom att testa sig fram och försöka på olika sätt, lär man sig jättemycket och det blir såklart mycket roligare när det man programmerar direkt händer på Raspberry Pi:en.

Med en Raspberry Pi får man tillämpa programmering på riktig hårdvara vilket gör att man lär sig snabbt på ett roligt sätt.

Spana in vår artikeln Vad kan jag göra med en Raspberry Pi? där vi går igenom vanliga projekt som man kan skapa med sin Raspberry. I de flesta projekten får du dessutom testa att skriva din egen kod!

Hur lär man sig programmering med en Raspberry Pi

  • När man försöker och testar sig fram lär man sig nya saker och förstår snabbare hur det fungerar.
  • Testa skapa ett eget projekt på Raspberry Pi. Genom att lösa riktiga problem blir det ofta lättare att lära sig.
  • Att programmera med hårdvara gör det extra roligt för då ser man direkt hur det man programmerar fungerar i “verkligheten”.

Skriv gärna i vårt forum

Har du en annat roligt projekt som du använder din Raspberry Pi till? Skriv i vårt forum och berätta!

Använd GPIO-pinnarna för att ansluta komponenter

När man köper ett nybörjarkit för Raspberry Pi får man ofta med sig elkomponenter och ett kopplingsdäck som gör att man kan testa olika elkretsar. Vid sidan av Raspberry Pi:en kan du se så kallade GPIO-pinnar som man kan programmera att skicka ut- och insignaler. Du kan alltså koppla elkomponenter som sensorer, lampor eller andra elkomponenter och sedan programmera när de ska vara på eller av.

Följande klipp visar hur du kan koppla led-lampor till en kopplingsplatta och styra dessa med ett enkelt program i Raspberry Pi:en:

Källa: Raspberry Pi Foundation

Motsvarande elkretsar går såklart att göra med sensorer, servomotorer eller knappar. Du kan styra vad som helst!

Vanliga frågor och svar – Lär dig programmera med Raspberry Pi

Finns det någon kodredigerare som fungerar på Raspberry Pi?

Om du vill ha ett IDE, det vill säga en kodredigerare när du programmerar kan du använda Visual Studio Code som är en editor som fungerar på Raspberry Pi.

Vilka programmeringsspråk kan man koda med på en Raspberry Pi?

De flesta språken fungerar utmärkt, exempelvis Python, Scratch, Java, Javascript, C, C++ eller PHP.

Fungerar koden olika på Raspberry Pi i jämförelse med en “riktig dator”

Koden fungerar på exakt samma sätt. En Raspberry Pi ÄR en dator.

Vad är GPIO på en Raspberry Pi

GPIO-pinnarna som sitter på sidan av Raspberry Pi:en styr in- och utsignaler där du kan koppla elkomponenter som servomotorer, led-lampor, sensorer med mera!

Lämna feedback!

Avslutningsvis, hoppas du är sugen på att skaffa en Raspberry Pi och skapa ditt första projekt! Kommentera gärna vad du tyckte om artikeln. Detta hjälper oss att fortsätta utveckla och förbättra Codebean! Stort tack!

Vad tyckte du om sidan?

Lämna gärna feedback och hjälp oss göra sidan bättre

Feedback gör oss bättre!

Lämna gärna feedback om vad du tyckte om avsnittet!

För att navigera dig till nästa artikel kan du trycka på framåtpilen nedan.