Vad kan man göra med en Raspberry Pi?


Nyckelord: Raspberry Pi

Det finns inga gränser på vad du kan hitta på med en Raspberry Pi. Det är bara din fantasi som sätter gränser. Men för att få inspiration, listar vi i denna artikel 10 saker man kan göra med en Raspberry Pi.

Här kommer ett axplock av vad du kan göra med din Raspberry Pi. Psst, läs gärna vår artikel Allt du behöver veta för att använda en Raspberry Pi för att lära dig mer om vad du behöver för att programmera med en Raspberry!

1. Bygg en väderstation

Ett klassiskt nybörjarprojekt med en Raspberry Pi är att bygga sin egen väderstation. Genom att koppla på ett antal sensorer till Raspberry Pi:en kan man mäta data som temperatur, vindhastighet, luftfuktighet eller ljusintensitet.

Källa: Raspberry Pi

Du följer väl oss på Facebook?

Få fler tips och senaste uppdateringar på vår nystartade Facebook-sida. Bli en av de första att gå med!

2. Hemmabiosystem med Kodi

Du kan göra din Raspberry Pi till en mediaspelare. Kodi är ett open-source program med stöd för Raspberry Pi:s. Det innebär att du kan spela upp musik och film samt visa bilder direkt i Pi:en. Koppla upp Pi:en till en TV med musikanläggning. Med 4K upplösning i Raspberry Pi 4 får man en grym filmupplevelse! Observera att inga filmer ingår i Kodi. Kodi är enbart mediaspelaren och filmer och musik behöver man lägga till manuellt.

Källa: Kodi

3. Övervakningskamera

En klassiker är att montera en kamera på Raspberry Pi:en. Raspberry Pi har en kameraport där man kan ansluta en kameramodul. Det finns flera olika kameror man kan ansluta. Den smidigaste är att använda Raspberry Pi:s officiella kameramodul. Det är bara att plugga i kameran för att direkt kunna använda kameran. Den lilla smidiga kameran gör det enkelt om man vill montera fast kameran på en bestämd plats.

4. Ansiktsigenkänning

Det låter ju helt otroligt att man skulle kunna skapa en ansiktsigenkänning med en Raspberry Pi. Men trots att det låter som väldig avancerad teknik är det det faktiskt förvånansvärt enkelt att programmera en algoritm som kan hitta och avgöra vilken person som finns i bilden.

Ansiktsigenkänning på ABBA

5. Hemmakontoret

Varför krångla? En Raspberry Pi går utmärkt att bara använda som dator. Med dubbla HDMI-uttag och 4K upplösning, har den allt som behövs till hemmakontoret.

Raspberry Pi som hemmakontor. Källa Raspberry Pi Foundation

6. En egen hemsida

Det är superenkelt att skapa en egen hemsida med en Raspberry Pi. Att installera en webbserver som exempelvis Flask, Apache eller Nginx är gjort med endast ett par kommandon. Därefter är det bara att börja koda sin hemsida. Att programmera en hemsida är dessutom ett jättebra sätt att lära sig programmeringsspråk som JavaScript, PHP, Python, HTML eller CSS.

Programmering Java Python JavaScript HTML
Skapa en hemsida likt Codebean.se på din Raspberry Pi

7. Minecraftserver

Visste du att Minecraft är förinstallerat på Raspberry Pi när du installerar Raspberry Pi OS? Kanske är du sugen på att sätta igång din egen Minecraftserver?

Minecraft Pi Edition finns förinstallerat på Raspberry Pi.
Källa: Raspberry Pi Foundation

8. RetroPie

Har du någonsin drömt dig tillbaka till tiden då man spelade retrospel som Donkey Kong, Zelda, Sonic eller Super Mario? RetroPie gör det möjligt för dig att förvandla din Raspberry Pi till en spelemulator. Köp ett par Nintendo-kontroller och lev dig tillbaka till ungdomen. Retro!

Källa: RetroPie

Skriv gärna i vårt forum

Har du en annat roligt projekt som du använder din Raspberry Pi till? Skriv i vårt forum och berätta!

9. Smartspegel

En produkt vi tycker är riktig häftig är smartspegeln. Genom att installera MagicMirror på din Raspberry Pi, kan du bygga en spegel med skräddarsydda widgets som väder, busstabellen eller din kalender. Kika in Youtube-kanalen Break It Yourself där de visar hur man kan bygga en egen Smart Mirror.

Källa: Break It Yourself

10. Hemassistent

Home Assistant är ett coolt open-source-projekt där du kan skapa ett smart hem med din Raspberry Pi. Home Assistant gör din Raspberry till en “sambandscentral” genom att koppla ihop andra produkter som kan styras från en enhet. Kontrollera ljud, ljus eller TV:n direkt från din Raspberry Pi. Vad vill du automatisera?

Ett axplock av system som går att koppla ihop med Home Assistant. Källa: Home Assistant

Lämna feedback!

Avslutningsvis, hoppas du är sugen på att skaffa en Raspberry Pi och skapa ditt första projekt! Kommentera gärna vad du tyckte om artikeln. Detta hjälper oss att fortsätta utveckla och förbättra Codebean! Stort tack!

Vad tyckte du om sidan?

Lämna gärna feedback och hjälp oss göra sidan bättre

Feedback gör oss bättre!

Lämna gärna feedback om vad du tyckte om avsnittet!

För att navigera dig till nästa artikel kan du trycka på framåtpilen nedan.